Pelottava muutos

Jokainen meistä muuttuu jatkuvasti, eikö vain? Opimme uusia asioita, elämäntilanteemme muuttuvat ja solumme jopa uudistuvat, halusimme tai emme. Muutos on vääjäämätöntä, eikä siltä välty kukaan. Tiesitkö, että tästä huolimatta iso osa ihmisistä pelkää muutosta ja erityisesti oman elämän muuttamista? Ehkä sinäkin muistat tilanteen, jolloin muutos tuntui pelottavalta?

Kuulin viime viikonloppuna loistavan lauseen muuttumisen pelkoon liittyen Jonnie Cassiltä. Tämä lause sai minut pysähtymään ja todella miettimään omaa elämääni. Se sai minut myös miettimään omaa valmennustyötäni näkökulmasta, josta en ollut sitä aiemmin osannut katsoa.

Our biggest fear is letting go of that
which is familiar to us.

Vaikka olen tiedostanut jo useamman vuoden, että ajatukset menevät helpommin sinne, mikä on tuttua ja helppoa, en ollut koskaan ajatellut, että esimerkiksi uuden oppimisen tiellä voisi olla pelko luopua siitä, mikä on tuttua. Kun aloin miettiä asiaa, huomasin, miten vahvasti tämä on ollut läsnä omassa elämässäni, erityisesti silloin, kun olen ollut suurien muutosten edessä.  

Esimerkiksi, kun päätin muuttaa puoleksi vuodeksi Madridiin opiskelemaan. En olisi millään halunnut luopua elämästäni Helsingissä, en edes tuoksi pieneksi aikaa. Minua pelotti luopua tutusta asunnostani, jossa olin asunut jo useamman vuoden. Minua pelotti, etten voi muuttaa takaisin sille samalle alueelle, jossa olin tottunut liikkumaan ja toimimaan. Minua pelotti luopua ystävistäni ja perheestäni. Mitä, jos he elävät elämäänsä eteenpäin eivätkä he ole enää samanlaisia kuin aiemmin? Minua pelotti jopa jättää Helsingissä sijaitseva tanssikoulu taakse, koska pelkäsin, että opetus Madridissa ei ole samanlaista kuin mihin olen tottunut. 

Pelko tutusta luopumiseen oli niin suuri, että en pystynyt näkemään kaikkia niitä mahdollisuuksia, mitä muutos voisi tuoda tullessaan. En pystynyt pelon takia näkemään sitä, miten uuteen paikkaan muuttaminen puoleksi vuodeksi Espanjassa ja sen jälkeen Suomessa toisi minulle valtavasti uusia hienoja asioita elämääni. Koska luovuin tutusta asunnostani ja muutin ulkomaille, opin elämään uudessa ympäristössä ja Suomeen palatessani, saan asua unelmieni alueella, jonne en varmasti olisi päätynyt jäädessäni Suomeen. Pelon sokaistessa itseni, en nähnyt myöskään sitä, että voin tutustua uusiin ihmisiin ja luoda täysin uusia mahtavia ihmissuhteita. Ja koska pelkäsin tutusta tanssikoulusta luopumista, en nähnyt sitä mahdollisuutta, että Madridissa opetus voisi olla paljon parempaa kuin Helsingissä. Tutusta luopumisen pelko estää meitä näkemästä monia mahdollisuuksia, jotka voivat olla jotain parempaa kuin mitä meillä on. 

Valitettavasti luopumisen pelko ei koske kuitenkaan ainoastaan tutusta ja toimivasta luopumista, vaan myös tutuista meitä satuttavista asioista luopumista. Tämä voi kuulostaa todella kummalliselta ja saatat kysyä mielessäsi, miksi joku pelkäisi jostain heitä satuttavasta asiasta luopumista? En haluaisi uskoa tätä itsekään, mutta minulla on liian monta todistetta tästä elämässäni, etten voi sulkea silmiäni siltä. Olen melko varma, että sinä pystyt samaistumaan yhteen tai useampaan seuraavista tilanteista ja näkemään, miten sinä tutusta luopumisen pelossa, pidit tai pidät kiinni jostain sinua satuttaneesta.

Parisuhde, jossa toinen tai molemmat voivat huonosti. Minulle oli vaikea paikka lähteä aikoinaan parisuhteesta, joka oli tuhoon tuomittu jo pitkän aikaa. En osannut arvostaa itseäni tarpeeksi ja koetin kaikin keinoin vain mukautua tilanteeseen. Miksi? Koska pelkäsin tutusta luopumista. Olin tottunut tilanteeseen ja osasin toimia silloisissa puitteissa henkisestä kivusta huolimatta. Tuosta suhteesta oli myös tullut osa omaa identiteettiäni ja osa päivittäistä elämääni. Pelkäsin, että jos luovun tästä suhteesta, joudun muuttumaan ja täyttämään sen jättämän kolon elämässäni jollain uudella, tuntemattomalla. Ajatuksissani oli siis parempi jäädä siihen tuttuun suhteeseen, koska uuteen totuttelu olisi vaikeaa, epämiellyttävää ja epävarmaa. Oletko sinä ollut tällaisessa suhteessa? Toivon, ettei kukaan ole, mutta todellisuudessa monet ihmiset pysyvät kivuliaissa suhteissa, koska he pelkäävät tutusta luopumista. Itse pääsin ulos vasta, kun toinen meistä uskalsi lyödä viimeisen naulan arkkuun.

Työpaikka, jonka ajatteleminen herättää vain negatiivisia ajatuksia. Kuulen lähes viikoittain, kuinka joku ei ole tyytyväinen työhönsä tai kuinka hän haluaisi tehdä jotain muuta elämässään. Kun kysyn, miksi nämä ihmiset eivät vaihda työpaikkaa, he vastaavat usein, etteivät voi, koska heillä ei ole tarpeeksi rahaa tai he eivät tiedä mitä muuta voisivat tehdä. Olen itse ollut elämässäni kahdesti tällaisessa tilanteessa, jossa vihasin työtäni. Toisen näistä kohdalla pelkäsin luopua tutusta työpaikasta niin paljon, etten edes uskaltanut miettiä muita mahdollisuuksia tosissani. Olin tottunut tietynlaiseen elämäntyyliin ja minusta oli kamala ajatus miettiä, että joutuisin luopua siitä ja järjestellä elämäni uudelleen, vaikka niin tekemällä olisin voinut olla onnellisempi. Tuosta työstä lähdin lopulta, kun ymmärsin loppuun palamisen yhteydessä, etten tule koskaan olemaan onnellinen siinä työssä.

Ihmiset, jotka eivät hyväksy minua sellaisena kuin olen. Tämä on ollut minulle yksi pahimmista. Kun en vielä ollut ymmärtänyt, että olen toipuva miellyttämisaddikti, pelko hallitsi elämääni. Pelkäsin, että jos olen täysin oma mieletön itseni, jotkut eivät pidä siitä, ja he lähtevät elämästäni. Pelkäsin niin paljon luopua ihmisistä, joiden olemiseen elämässäni olin tottunut, etten uskaltanut kolmeen vuoteen kertoa suurimmalle osalle Facebook-kavereistani omasta yrityksestäni. Siis Facebook-kavereilleni. Eikö ole uskomatonta? En ole edes nähnyt kymmeniä tai joka satoja näistä ihmisistä useampaan vuoteen ja silti pelkäsin heidän menettämistä. 

Tutuista ihmisistä luopumisen pelko voi rajoittaa meitä tekemästä todella paljon asioita elämässämme. Se voi rajoittaa muuttamasta uuteen paikkaan, aloittamasta uutta harrastusta, jahtaamasta unelmiamme, sanomasta todellisia mielipiteitämme ja kertomasta tarpeitamme. Miellytämme mieluummin ihmisiä, jotka satuttavat meitä, kuin luovumme heistä. Onko sinulla tällaisesta kokemusta?

Tutusta luopumisen pelko ei ole tietenkään ainut asia, joka vaikuttaa siihen, muutammeko elämämme meitä paremmin palvelevaksi. Taustalla on miltei aina muitakin asioita. Tämä on kuitenkin yksi näkökulma, joka saa ajattelemaan enemmän sitä, miksi emme halua muuttua ja pysymme mieluummin tutussa ympäristössä, vaikka haluaisimme jotain muuta.

Jos mikään yllä olevista esimerkeistä ei koskettanut sinua, tai et löytänyt itseäsi niistä, mieti mitkä ovat niitä osa-alueita tai asioita elämässäsi, jotka pidät nykyisinä, koska tutusta luopuminen pelottaa sinua.

Jokainen hetki on täällä palvellakseen meitä, myös ne joita ilman elämä olisi voinut olla mukavampaa.

<3 Laura