Älä pilaa joulua kiireen takia

Ovatko joulua edeltävät viikot sinulle useammin stressaavia kuin rauhallisen odottavia? Jääkö lahjojen ja kuusen hankinta viime tinkaan tai saako joulupöydän suunnittelun ajatteleminen sinut toivomaan, että jouluun olisi vielä ainakin viikko lisäaikaa?

Joulu on useimmille perheenpäille sekä yrittäjille vuoden kiireisintä ja stressaavinta aikaa. Joillekin siitä on tullut niin epämiellyttävää, että he välttelevät tätä juhlapyhää parhaansa mukaan. Minä vietän tänä vuonna jouluni ulkomailla toista vuotta putkeen elämäntilanteeni takia, mutta kaipaan perinteistä perhejuhlaa kovin. Muutama vuosi sitten perheeni joulutraditiot aiheuttivat minulle aikamoista stressiä enkä olisi voinut koskaan kuvitella joulupyhiemme muuttuvan näin rauhallisiksi ja ilontäyteisiksi kuin ne ovat olleet viimeiset neljä vuotta. Aiempi järjestelykaaos ja lahjojen hankinnasta aiheutunut stressi ovat nyt poissa, ja kaikki tapahtui muutaman yksinkertaisen muutoksen avulla. Nämä muutokset voivat jollekin tuntua suurilta, etenkin jos joulua on vietetty jo monta vuotta samalla kaavalla. Jos osaat kuitenkin katsoa muutoksen yli lopputulosta, muutoksia on helpompi tehdä.

1. Tuunaa joulusi

Minun perheeni on tuunannut joulua jo monta vuotta. Kaikki alkoi siitä, kun joulun jälkeen perinneruokaa oli jäljellä niin paljon, ettei kukaan pystynyt syömään sitä pois. Tämä johtui siitä, ettei osa perheestäni pidä perinteisistä jouluruoista ja hankimme noita ruokia ainoastaan perinteen vuoksi. Ensimmäinen joulutuunaus tapahtuikin joulupöytämme sisältöön. Vuosi vuodelta joulupöytämme on kehittynyt, aina jouluruokien totaalisesta pois jäämisestä siihen, että nykypäivänä yhteiseen jouluaaton päivällispöytäämme hankitaan jokaiselle jotain ja kaikki tarpeeton jää pois. Näin suunnittelemme menun yhdessä ja monesti ruokien hankinta ei myöskään jää yhden henkilön harteille. Perinteisiä ruokia hankitaan myös, mutta vain sen verran, että ne menevät varmasti kaupaksi.

Mistä sinä ja perheesi ette pidä perinteisessä joulussa? Voisiko sen ottaa pois tai vaihtaa johonkin, mikä tekee joulustanne entistä ihanamman?

Turhien asioiden järjestämisen ja hankinnan jäädessä pois, vapautuu kaikille lisää aikaa.

2. Anna muiden auttaa

Minua on ilahduttanut tänä vuonna erityisen paljon se ryhmähenki, joka liikkui Facebookissa naisyrittäjien ryhmässä. Useampi suomalainen naisyrittäjä kertoi saaneensa ilmaista työapua kollegoiltaan ja tarjoavansa nyt omaa apuansa toiselle yrittäjälle. Avun tarjoajia on melko monen nurkan takana, kun osat vain katsoa ja uskallat avata suusi. Anna siis muiden auttaa sinua ja pyydä apua, kun sitä tarvitset.

Voit esimerkiksi pyytää jonkun tekemään ruokaostoksesi puolestasi, laittaa lapset koristelemaan kuusen tai palkata kiireettömämmän naapurin hakemaan joulukuusen lähimmältä torilta. Kaikkea ei tarvitse hallita yksin ja voit hyvin valita keskittyä siihen, mikä on sinulle kaikista tärkeintä joulussa.

Sovi jouluporukkasi kanssa, että jokainen hoitaa itselleen kaikista tärkeimmät osat joulua ja niin kenenkään ei tarvitse murehtia, tuleeko joulusta itselle mieluinen.

3. Jättäkää lahjat pois

Päätimme joitakin vuosia sitten, ettemme enää hanki toisillemme lahjoja jouluna. Tämä lupaus ei ole vielä pitänyt jokaisen osalta minään vuonna, mutta se on vähentänyt todella paljon stressiä lahjojen hankinnan ympäriltä. Nyt kun lahjojen hankinta ei ole ”pakollista”, siitä on tullut jopa miellyttävää. Turhia lahjoja tulee myös hankittua paljon vähemmän, ja jos olen itse sellaista saanut, olen antanut sen heti eteenpäin jollekin, jolle se on tarpeellisempaa.

Joskus minulla oli uskomus, että perheeni ja ystäväni pitävät minusta vähemmän, jos en hanki heille lahjoja. En ole kuitenkaan kokenut kenenkään lähtevän elämästäni tai rakastavan minua vähemmän jäädessään ilman joululahjaa minulta. On hienoa huomata, että ympärilläni on ihmisiä, jotka ovat ihan yhtä iloisia ilman lahjaa kuin lahjan kanssa. Uskon, että rakkaat ihmiset sinun ympärilläsi välittävät enemmän sinusta kuin antamistasi lahjoista.

Kaikista tärkeintä joulussa on kuitenkin tehdä siitä juuri sinun ja niiden ihmisten näköinen, joiden kanssa vietät sen. Mikä on siis sinulle tärkeintä joulussa? Toteuta se ja anna muiden

 Rauhallista viikkoa ja iloista joulujuhlaa!

<3 Laura

itsensä rakastaminen jouluna
 
Laura Kankaanpää