Arvokas valinta

Viimeisin blogikirjoitus sai aikaiseksi sosiaalisessa mediassa mukavasti keskustelua ja kommentteja. Yksi äärimmäisen hyvä pointti tuli kaveriltani Facebookissa. Se käynnisti minulla yrittäjänä hyvän ajatusketjun siitä, miten tärkeää erityisesti minulle sekä muille yrittäjille on oppia taltuttamaan tutusta luopumisen ja uuden tuntemattoman pelko. Kommentissa puhuttiin siitä, kuinka henkilö on huomannut kuluttavansa paljon aikaa sekä energiaa muutostilanteiden kynnyksellä pähkäillessään, kannattaako tutusta luopua vai kokeilla tuntematonta.

Voit lukea tämän blogikirjoituksen ensimmäisen osan klikkaamalla tästä: Pelottava muutos

Tutusta luopumisen pelko ei ainoastaan estä meitä näkemästä kaikkia mahdollisuuksiamme tai jumita meitä ikäviin elämäntilanteisiin, vaan se maksaa meille aikaa ja usein myös rahaa. Kun kirjoitan tutusta luopumisen pelosta, en tarkoita laskelmointia valintatilanteissa vaan kykenemättömyyttä tehdä valintoja, jotka voivat viedä meitä eteenpäin elämässämme. Nämä ovat valintoja, joiden tekemiseen ei ole välttämättä suurta painetta tai ”pakkoa”, mutta niissä on valtava potentiaali.

Tästä hyvä esimerkki on Tukholmassa World Class Speaker seminaarissa kuulemani vertaus Tinderin käyttämisestä: Osa Tinderin käyttäjistä ei koskaan päädy treffeille, koska heidän on mahdotonta valita kenen kanssa he haluavat lähteä ulos. Tämän kykenemättömyyden takana on pelko siitä, että jos he valitsevat herran tai neidin A, joka on hyvin paljon sitä, mitä he haluavat elämänkumppaniltaan, heiltä saattaa mennä sivu suun vieläkin paremmilla ominaisuuksilla varustettu herra tai neiti B. Hulluinta tässä on se, että herraa tai neitiä B ei välttämättä ole olemassa ollenkaan. Mutta, koska paremman kumppanin mahdollisuus on edes mahdollisesti olemassa, on parempi olla menemättä treffeille herran tai neidin A kanssa ja tyytyä nykyiseen tuttuun tilanteeseen sinkkuna. Eikö tämä olekin melko hullua? Tällä menolla ja kykenemättömyydellä päättää, henkilö jää pitkäksi aikaa ilman uutta kumppania ja kuluttaa aikaansa voivotellen asiasta ystävilleen. Jos Tinderin käyttäjä kuitenkin lähtisi ulos herran tai neidin A kanssa, hän saattaisi löytää itsensä pian elämänsä onnellisimmasta suhteesta. Toisaalta, treffit voisivat olla surkeatkin, mutta silti kyseinen Tinderin käyttäjä olisi päässyt eteenpäin. Hänelle kehittyisi lisää taitoa ja kokemusta treffeillä käymisestä sekä ymmärrystä omasta unelmakumppanistaan.

Sometimes you make the right decision, sometimes you make the decision right.
— Phil McGraw

Kykenemättömyys tehdä valintoja ja ajan kuluttaminen parempaa vaihtoehtoa odotellessa voi myös tulla taloudellisesti kalliiksi. Erityisesti silloin kun aika on rahaa ja oma talous on riippuvainen siitä, miten käytät aikasi. Tämä näkyy jokaisen ihmisen, mutta erityisesti yrittäjien, elämässä. Kun yrittäjä käyttää aikaansa pohtimalla, millaisia valintoja kannattaa tehdä, hän käyttää sekä omaa, että yrityksensä aikaa. Todennäköisesti tämä pohtiminen tapahtuu työajan lisäksi myös yrittäjän vapaa-ajalla ja se vaikuttaa kotona vietettyyn aikaan, jopa kallisarvoiseen perheaikaan.

Minä tuhlasin aiemmin todella paljon aikaani ja ajattelukapasiteettiani yritykseni asioiden liikapohtimiseen. Mietin työasioita jatkuvasti vapaa-ajallani, istuessani ruokapöydässä ystävieni kanssa, meditoidessani, käydessäni lenkillä sekä jopa viettäessäni aikaa rakkaan siskontyttöni kanssa. Kaikki tämä pohtiminen ja kykenemättömyyteni päättää melko simppeleitäkin asioita piti minut kiinni töissä jatkuvasti, myös vapaa-ajallani. Osa näistä valinnoista oli myös rahanarvoisia, siis valintoja, jotka tekemällä aiemmin olisin voinut kasvattaa yritykseni toimintaa. Erinomainen ja hyvinkin yksinkertainen esimerkki siitä on, etten pystynyt kahteen ensimmäiseen vuoteen valitsemaan kohderyhmääni. Tämä johtuu siitä, että pelkäsin tekeväni väärän valinnan ja menettäväni mahdollisuuden tarjota palveluita muille ihmisille. Jokainen yrittäjä tietää, että keskittymällä tiettyyn asiakaskuntaan, on paljon helpompi myydä tuotteita ja palveluita, koska tiedämme, kenelle olemme myymässä, emmekä tuhlaa aikaa pohtimalla, miten voisimme myydä jokaiselle vastaantulijalle.

Miten tämä valinnan tekemättä jättäminen sitten näkyi liiketoiminnassani ja kukkarossani? Ensiksi, menetin rahaa yrittämällä tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä samaan aikaan, keskittymättä asiakasryhmääni. Ja voi veljet, koko maailman tavoittelu on kallista verrattuna pienemmän ja tarkemman ryhmän tavoitteluun. Toiseksi käytin työ- ja vapaa-aikaani rakentamalla nettisivuja sekä markkinointia, joita ei ollut kohdennettu kenellekään. Näiden sekä monen muun pienemmän asian takia en tavoittanut haluamiani asiakkaita ja menetin useita mahdollisuuksia. Jos olisin tehnyt valintani kohderyhmästäni jo heti yrittäjäurani alussa, enkä olisi pitänyt heidän kanssa työskentelystä tai pystynyt tavoittamaan heitä, olisin voinut vaihtaa yleisöäni. Olisin oppinut siitä valinnasta ja minulle olisi auennut myös muita valinnan mahdollisuuksia. Sekään valinta ei siis olisi ollut lopullisesti pitävä ja olisin voinut muuttaa mieltäni myös myöhemmin.

Toinen, hieman erilainen esimerkki valinnoista yrittäjän elämässä on valinta olla oma itsensä. Tämä on asia, jota monet yrittäjät eivät pidä mitenkään merkittävänä oman menestyksensä kannalta, mutta sillä voi todellisuudessa olla iso vaikutus oman hyvinvoinnin lisäksi talouteen sekä etenkin ajankäyttöön. Eikö ole niin, että kun olet tilanteessa, jossa voit olla täysin oma itsesi, ilman murheita muiden ajatuksista, voit keskittyä täysin siihen mitä olet tekemässä? Kun taas olet tilanteessa, jossa yrität miellyttää jokaista ympärillä olevaa ihmistä, sinulla menee ajattelukapasiteettia aivan johonkin muuhun ja olet tehottomampi? Voimmeko siis olla samaa mieltä siitä, että säästät aikaasi aina, kun olet oma itsesi? Jos sinun on vaikea niellä tätä väitettä, mieti hetki ja ole rehellinen. Kuinka monta kertaa päivässä olet tyytymätön itseesi? Entä kuinka monta minuuttia päivässä mietit, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta tai yrityksestäsi? Ole täysin rehellinen. Jos vastauksesi on edes muutamia minuutteja päivässä, olet käyttänyt siihen aikaasi. Jos sanot, että et koskaan käytä aikaasi ajattelemalla noita asioita, valehtelet tai sinulla on jotain, mitä voit opettaa minulle ja toivon että jaat sen kanssani pian.

Iso osa ihmisistä viettää kuitenkin pitkiä aikoja joka päivä miettiessään noita asioita, eikä edes huomaa sitä. Minä olin aiemmin hyvin tottunut ajattelemaan negatiivisia ajatuksia itsestäni, mutten tiedostanut kuinka kauan käytän siihen aikaani. En silloin myöskään voinut kuvitella, että tuon ajattelumallin pois päältä kytkemisellä, voisin tosiaan säästää aikaani. Säästö on kuitenkin todella huomattavaa nyt, kun tiedostan, minkä asioiden miettimiseen käytän aikaani ja miten voin vaikuttaa ajatuksiini. Minulta ei esimerkiksi kulu blogin kirjoittamiseen enää kolmea päivää, koska en yritä olla jotain muuta kuin itseni, ja kirjoittaminen omalla äänelläni on huomattavasti nopeampaa. En myöskään valitse enää säilyttää ihmisten aiempia kiiltokuvamielikuvia minusta, vaan valitsen olla minä sellaisena ihmisenä, jona itsestäni pidän.

Mitä minä sitten tein omalle tutusta luopumisen pelolleni? Kuten monien muidenkin haasteiden selättämisessä, myös tässä kaikki alkoi rehellisyydestä itselleni ja tilanteen tiedostamisesta. Tiedostettuani pelkoni mennä eteenpäin ja kokeilla uutta, hyväksyin pelkoni. Miksi? Koska sinä hetkenä, kun hyväksyin todellisuuden, eli sen että pelkään, en enää tuhlannut aikaani syyttämällä itseäni tai muita siitä, miksi en mene eteenpäin. En myöskään enää ajattele, että asian pitäisi olla toisin kuin se on. Jo pelkästään asioiden rehellinen hyväksyminen säästää aikaa huomattavasti. Voit kokeilla tätä itsekin.

Muista kuitenkin, että vaikka tekisit valinnan ja luovut tutusta tavasta toimia, voit tarvittaessa palata siihen vanhaan tapaan takaisin. Silloin kuitenkin tiedät, miten tuo tapa sopi sinulle, eikä sinun tarvitse enää ikinä kuluttaa aikaasi sen valinnan pohtimiseen.

Jokaisen valintamme ei tarvitse olla täydellinen. On ok kokeilla uutta ja palata vanhaan, sekä oppia matkalla menestykseen.

<3 Laura