Miksi toisten tavat ärsyttävät?

Miksi toisten tavat ärsyttävät?

Innostun pelkästään, kun kuulen tai luen sanan “näkökulma”. Tämä kirjoitus saattaa herättää lukijassa ristiriitaisia ajatuksia, oivallusta tai ärsytystä. Toivon kuitenkin, että uskallat avata hieman mieltäsi ja jatkaa lukemista. Minun oli todella vaikeaa aiemmin ymmärtää, miksi näkökulmat ovat merkityksellisiä ja miksen voi elää vain omista näkemyksistäni käsin, mutta nyt näkökulmat ovat yksi tärkeimmistä valmennustyökaluistani.

Kun osaamme asettua jonkun muunkin kuin itsemme asemaan, asioiden ymmärtämisestä ja hyväksymisestä tulee paljon helpompaa. Niin kauan kuin päätämme olla ymmärtämättä asioita tai pahimmassa tapauksissa taistelemme niitä vastaan, uuvutamme itsemme ja joudumme erimielisyyksiin sekä sanaharkkoihin läheistemme kanssa.

Valmennuksissani näkökulmien merkitys on valtava. Jos pystyn ymmärtämään asiakasta edes hitusen paremmin, tai pystyn auttaa häntä näkemään jonkin uuden näkökulman asiaan, voimme päästä lähemmäksi oivalluksia ja ymmärrystä. Näkökulmat auttavat minua myös ymmärtämään syitä asiakkaiden tapojen taustalla ja voivat olla avain sellaisista tavoista irti päästämiseen, jotka eivät enää palvele.

Minä uskon, että jokainen meistä toimii aina sen hetkisen parhaan tietämyksensä ja osaamisen pohjalta. Se mitä sinä tiedät ja osaat, ei ole luultavastikaan sama kuin ystäväsi tai työkaverisi osaamiset ja tiedot. Tämä on hyvä pitää mielessä silloin, kun ihmettelemme, miksei joku toimi töissä samalla tavalla kuin sinä toimisit. Työkaverisi ei ehkä tiedä, miten asian voisi tehdä paremmin tai ehkä hän tietääkin, miten asia hoituu nopeammin ja sinulla voisi olla hyvä ottaa oppia hänen menetelmistään.

Lisäksi uskon, että haluamme aina hyötyä jollain tapaa siitä, mitä teemme, ja jokaisella asialla on aina jokin hyvä intentio tekijälleen. Lapsen huuto voi olla esimerkiksi tapa saada huomiota, kun hänellä on jokin tarve. Rattaissa valittava taapero saattaa käydä hermoille huudettuaan puoli tuntia bussissa, mutta se on hänen tapansa kommunikoida jotain. Kyllä sinäkin huutaisit, jos sinulla olisi kakat pöksyssä ja mahassa kurniva nälkä.

Voi myös olla, että esimerkiksi jollain tavalla on ollut hyvä intentio menneisyydessämme tai toisessa kontekstissa, mutta tapa on jäänyt päälle sen hyvän intention kadotessa. Esimerkiksi työkaverin kovaäänisen kommunikoinnin hyvä tarkoitus voi olla kuulluksi tuleminen. Tämä voi juontaa juurensa siitä, että hänen lapsuuden kodissaan on ollut tapana korottaa ääntä, kun perheenjäsenet ovat puhuneet päällekkäin eikä ääni ja omat mielipiteet muutoin pääse esille.

Intentiot ovat aina yksilöllisiä, eikä useammalla henkilöllä ole välttämättä samaa intentiota saman toiminnan takana. Jos pystyt uskomaan, että jokaisen toiminnan takana voi olla jokin hyvä tarkoitus tekijälleen, sinun ei tarvitse edes tietää mikä se on. Voit vain hyväksyä, että toisella on asiaan erilainen näkökulma ja hänen toiminnalleen on jokin häntä palveleva tai palvellut tarkoitus.

Laura Kankaanpää

Halutessasi voit tutkia asiaa itsesi kautta ja kokeilla seuraavaa mielikuvaharjoitusta:

Ota mieleesi jokin henkilö, joka pitää jotain sinun tapaasi outona, huonona tai ei vain ymmärrä sitä ollenkaan. Mieti sitten tätä tapaa itse. Mitä hyötyä tästä tavasta on sinulle tai mitä hyötyä siitä on ollut sinulle? Sinun ei tarvitse kirjoittaa hyötyä alas tai kertoa sitä kenellekään, jos et halua. Tässä vaiheessa on kuitenkin oltava rehellinen itselle ja uskallusta olla itsekäs. Jotainhan sinä tästä hyödyt. Saatko tavan avulla kenties huomiota, turvallisuutta, rentoutumista, iloa, jännitystä, elinvoimaa, kiinnostusta muilta tai vaikka itsevarmuutta? Mikä on se hyvä intentio?

Nyt kun tiedät sen, voit ajatella hetken tätä henkilöä, joka ei näe asiaa kanssasi samalla tavalla ja miettiä, tietääkö hän sen mitä sinä saat tavastasi? Jos ei, ei hänellä ole oikeastaan kovinkaan paljoa mahdollista ymmärtää tapaasi tai erityisesti sitä, miksi sinä toimit niin.

Käännä nyt mielikuva toisin päin, niin että mietit jotain tuntemaasi henkilöä, jolla on sinusta kummallinen tai outo tapa. Oletko koskaan miettinyt, mitä hän saa siitä? Jos et, sinulla ei varmastikaan ole kovinkaan paljoa ymmärrystä hänen tapaansa kohtaan. Voit kuitenkin nyt päättää olla utelias ja antaa pienen ajatuksen tuolle tavan hyvälle intentiolle tai vain hyväksyä asian ja nähdä, ettei tavan tarkoitus ole aiheuttaa sinulle kummeksuntaa tai ärsytystä, vaan tuottaa tuolle toiselle henkilölle jotain hyvää.

Seuraavalla kerralla, kun olet tilanteessa, joka ennen tuntui sinusta ärsyttävältä tai näet jonkun tekevän jotain outoa, voit miettiä asiaa uusista näkökulmistasi. Sinun tietotaitosi on uniikki ja jokaisen ärsyttävänkin toiminnan takana on ainakin joskus ollut jokin tekijälleen hyvä tarkoitus.

<3 Laura