To do 2019

Mitä kaikkea sinä haluat saada aikaiseksi tänä vuonna tai seuraavan kuukauden aikana? Oletko tehnyt jo pitkän listan mielessäsi tavoitteista, tapahtumista ja teoista, joita kuuluu tähän vuoteen? Minä rakastan to do -listoja, vaikka aiemmin inhosin niitä sydämeni pohjasta. Listat ovat todella hyvä tapa muistaa asioita, mutta joskus teemme niistä niin pitkiä ja tukahduttavia, että ne tappavat motivaation asioiden aikaansaamiseksi aivan tyystin. Haluan jakaa kanssasi muutaman vinkin, miten minä saan enemmän irti to do -listoista ja saan niistä jopa lisää motivaatiota hommien valmiiksi saamiseen.

Tiedän, että monet ihmiset vihaavat to do -listoja, mutta uskon vahvasti, että ne ovat tarpeellisia melko isolle osalle ihmisiä. Nykypäivän hektisessä menossa ja jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä, tulevien asioiden muistaminen on usein todella vaikeaa. On huomattu, ettei ihminen pysty keskittymään enää samalla tavalla kuin ennen, ja keskeytetyksi tullessaan ihminen voi unohtaa tyystin, mitä oli aiemmin tekemässä. Kirjoittamalla asiat ylös, tulet tietoiseksi tehtävistä asioista ja sinun ei tarvitse pelätä unohtavasi asioita, koska olet tehnyt niistä muistilapun. Tämän muistilappu ei kuitenkaan auta laukun pohjalla tai paperikasan keskellä, jonne minulla ne unohtuivat aiemmin valitettavan monta kertaa. Niiden tulee olla jatkuvasti näkyvillä, jotta siitä on hyötyä ja kannattaakin asettaa to do -listat johonkin, missä näet ne säännöllisesti.

To do -listat kannattaa myös jakaa teemoittain, esimerkiksi työ, koti ja muut. Teemoittain tehdyt to do -listat voi sitten pitää esillä, niille relevanteissa paikoissa. Minulla on töiden to do -listat kiinni tietokoneessani ja kotiin liittyvät asiat olen kirjoittanut kotona seinällä olevalle valkotaululle. Jos minun tarvitsee tehdä hankintoja tai käydä kodin ulkopuolella toimittamassa asioita, pidän pienen listan lompakossani tai puhelimessani. Mieti, millaisiin kategorioihin sinun kannattaa jakaa to do -listasi ja minne laitat ne esille, jotta ne auttavat sinua asioiden eteenpäin viemisessä.

Kuten mainitsin aiemmin, to do -listoilla voi myös motivoida tekemään asioita. Kun näet, mitä kaikkea sinulla on tiedossa, sinulle on selkeämpää, mihin päin olet menossa ja siten asioiden aloittaminen on helpompaa. Jos sellaisia asioita, joihin ei löydy motivaatiota on listalla paljon, to do -lista voivat päinvastoin aiheuttaa ahdistusta ja lannistaa ihmisen. Näin voi käydä erityisesti silloin, jos lista on pitkä tai siltä ei saa pitkään aikaan pois mitään. Onnistumiset saavat meidät tuntemaan hyviä fiiliksiä ja ainakin minä saan lisää puhtia hommiin, kun näen itseni onnistuvan. Tästä syystä pidän huolta, että minun to do -listani sisältävät aina myös sellaisia asioita, jotka minun on helppo saavuttaa ja sen jälkeen yliviivata listaltani. Kun saan yliviivata listalta asioita, koen onnistuneeni ja tartun herkemmin seuraavaan asiaan kiinni. Älä kuitenkaan laita listalle turhia kohtia, koska mikään ei ole inhottavampaa kuin todella pitkät listat ja niistä muodostuva ahdistava mielikuva isosta kasasta tekemättä olevia tehtäviä.

To do -listojen huono toteutus ja loppuun hiomattomuus saa minut edelleen toisinaan inhoamaan tuota työkalua. Ongelma on siinä, että moni, kuten myös minä aiemmin, tekee listansa kirjoittamalla ylös kaikki asiat, joita haluaa ja pitää tehdä tietyn ajan sisällä ja sitten jättää listan siihen. Jos listaan kirjoittaa vain kaikki mieleen putkahtavat hommat, eikä listaan laita sen enempää ajatusta, listasta tulee herkästi todella pitkä ja siitä on vaikeaa ottaa asioita työnalle oikeassa järjestyksessä. Tästä syystä minä teen listani teemoittain ja pidän ne niille relevanteissa paikoissa esillä. Toinen asia, mitä teen to do -listoilleni, on karsinta. Karsin listoiltani asioita kokonaan pois, delegoimalla niitä muille tai siirtämällä ne pidemmän ajan päähän.

Listaa voi karsia eri tavoilla. Yksi hyvä tapa on miettiä, mitkä asiat ovat tärkeitä sinulle ja sen lisäksi kiireellisiä. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Jos et ole aivan varma, voit lukea blogikirjoitukseni viime viikolta asiaan liittyen: Mikä on minulle tärkeää? Kun tiedät, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, pystyt osoittamaan listaltasi ne kohdat, jotka vievät sinua kohta noita asioita. Kiireelliset asiat on niitä, jotka on tehtävä johonkin tiettyyn aikaa mennessä, eikä niitä voi tehdä sen jälkeen. Jos asiat ovat sinulle tärkeitä sekä kiireellisiä, ne kuuluvat to do- listallesi.

Silloin kun asiat eivät ole minulle tärkeitä, pyydän jotain toista tekemään ne puolestasi. Monet ihmiset vierastavat delegointia, koska he kuvittelevat, että kaikki pitää tehdä itse. Jos sinulla on mahdollisuus antaa hommat jonkun toisen käsiin ja vapauttaa sillä tavalla itsellesi aikaa sinulle tärkeisiin asioihin, miksi et tekisi niin? Minusta on suorastaan typerää tuhlata omaa aikaa sellaisiin asioihin, joista ei saa itse mitään irti.

Ei-kiireellisiä ja ei-tärkeitä voi kirjoittaa ylös jonnekin muualle, mutta ne eivät kuulu ruuhkauttamaan to do -listastasi.

Jotkin asiat ovat elämässä melko välttämättömiä, jos haluamme säilyttää osia elämässämme ennallaan. Töissä omat työtehtävät tulee tehdä, koska niistä maksetaan meille palkkaa ja lapset tulee hakea päivähoidosta, koska he ovat vanhempiensa vastuulla. Näitäkin asioita voi delegoida muille, mutta mikäli kukaan muu ei voi tehdä niitä, tulee niistä kantaa itse vastuu ja pitää ne omalla to do -listalla. Muista kuitenkin, että sinä määrität itse, mitkä asiat ovat välttämättömiä ja mitkä eivät. Anna Perho kirjoitti vähän aikaa sitten hyvän kirjoituksen kiireestä. Duunitori.fi:ssä julkaistussa kirjoituksessa Perho kirjoittaa, kuinka monet ihmiset pitävät kiirettään yllä uskomalla, ettei heillä ole mahdollisuutta valita toisin. Ovatko kaikki sinulle välttämättömät asiat todella välttämättömiä, vai voisitko löytää niihin jonkin toisen ratkaisun, vaikka karsia ne kokonaan pois elämästäsi?

Tässä lyhyesti, miten saat hyödyt to do -listoista:

1.     Tee listat teemoittain

2.     Karsi turhat asiat pois

3.     Laita listalle myös kevyempiä kivoja asioita

4.     Pidä listat näkyvillä

To do -listat, kuten kaikki muutkin työkalut toimivat vain, jos käytät niitä. Tärkeintä on löytää itselleen toimivat työkalut. Kommentoi alas, mitä työkaluja sinä käytän muistuttamaan ja motivoimaan itseäsi.

Kiireetöntä tammikuuta ja paljon intoa asioiden hoitamiseen!

<3 Laura